Saturday, September 10, 2016

Taximetristi Cluj - Uber: 1-0 la pauza

Marturisesc, am ridicat o spranceana cand am auzit ca Uber vine la Cluj. Bine, in timpul Untold, poate sa gaseasca motive din cauza numarului mare de turisti dar dupa, e miscarea profitabila?
Hai sa ne gandim la experienta clientilor de taxi din Cluj.
Piata de taxiuri din Cluj e ocupata de cateva firme: Diesel, Daniel, Clima si Confort, Napoca, si alte cateva. Toate au acelasi tarif si cam aceleasi servicii. Dintre ele, Clima si Confort ofera o experienta mai high-end (masini mai bune, fara miros de tigara si cu aer conditionat). Daca nu stai in Buna Ziua sau Floresti taxiurile ajung in mai putin de 5 min. Sunt in general curate iar soferii lor sunt de poveste.

Soferii de taxiuri din Cluj, in general barbati cam 40 de ani si peste, sunt parte din experienta orasului. Gasesti de la ascultatori de opera la buni- si bine- credinciosi ascultatori de slujbe via radio. Masinile lor, decent de curate, au sute de mii de kilometri(chiar peste 600.000) iar povestile spuse in 5-10 min cat dureaza o cursa sunt absolut savuroase. Vorbitori de mai multe limbi dar si filozofi sau politicieni, taximetristii din Cluj sunt veritabili parteneri de conversatie cand ai chef. Impreuna formeaza o comunitate care la nevoie poate face un imens bine: cazul cumpararii apartamentului pentru Robi, vanzatorul ambulant din centru. Si un lucru foarte important (diferit de Bucuresti): ITI DAU REST si BON!!!

Experienta Uber este altfel - un "arms length" in comparatie cu "shoulder to shoulder". Dureaza pana sa ai un Uber in Cluj intre 3 si 7 min (centru). Masini noi si conversatii putine. E functionala in opozitie cu cea de mai sus ce e emotionala.
Din moment ce clientii taximetristilor din Cluj primesc o experienta emotionala, e putin probabil sa vrea altceva.  Si atat timp cat experienta clientilor este una constant pozitiva (excludem cazul taxiurilor tepe de la Aeroport pe care localnicii le evita) e putin probabil sa observam o migrare masiva a lor spre Uber.

Normal, aceasta generatie de taximetristi se schimba...vin persoanele tinere, cu mai putina experienta si mai putine povesti de spus. Atunci experienta clientului de taxi din Cluj va fi putin diferentiata de cea de Uber iar migrarea va fi mai usoara.
E bine ca Uber incearca totusi sa zdruncine piata si e posibil sa isi gaseasca o nisa de clienti (straini sau locali cu venituri mari) ce sa ii sustina operatiunile in urmatorii ani. Parerea mea insa este ca au venit prea devreme la Cluj.
Sursa foto: Businessofapps.com

No comments:

Post a Comment